De noodzaak van kunst met een grote én kleine ‘k’ heeft Anouk Kool (1980) er van jongs af toe bewogen zelf aan de slag te gaan. Met nogal wat songteksten, kinderliedjes, video’s, tekeningen, stemmenwerk en indie-alternatieve-popmuziek (genres zijn mij zelden goedgezind, en andersom – AK) tot gevolg. Sinds drie jaar voegt ze kinderboeken aan dat rijtje toe.

Anouk groeide op in Zwolle en studeerde na het gymnasium een jaar aan de Toneelacademie Maastricht, waarna ze werd aangenomen voor de richtingen Docent-Regie en Performance. Ze besloot echter de toneelwereld te verlaten en vertrok naar Amsterdam voor de studie Media en Cultuur aan de UvA (hoofdrichting Film, minor musicologie). Na het behalen van haar Bachelor, cum laude (niet zo chic dit te vermelden, maar ik ben ook niet zo chic – AK), werkte ze drie jaar bij een artiestenmanagementbureau.

Sinds een jaar of dertien maakt ze in haar huidige woonplaats Rotterdam muziek (met-en-zonder video’s) en spreekt ze luisterverhalen in. In maart 2023 verscheen het album van kool, getiteld Kinderliedjes. Anouk schreef de muziek (samen met Ronald Kool) en de teksten.

Hoewel Anouk nooit met het idee had gespeeld een boek te schrijven, blijkt het een verlengstuk van eerdere uitingen. Nelly en de eksterbende is een lichtvoetige vertelling over fantastische belevenissen, doorspekt met de hardnekkigheid van realistische onvermogens. Anouks liefde voor het alledaagse, dieren, natuur, muziek en taal, haar verwondering over sommige actuele ontwikkelingen en haar behoefte ‘iets’ (vanuit het eigen straatje, niets nobels – AK) toe te voegen, komen alle samen in Nelly en de eksterbende. De liefde voor dit eigen debuut uit 2021 is niet bekoeld, maar het is duidelijk dat er nog veel te leren valt op schrijfgebied. Deel twee, getiteld Nelly en de haaiengrot, is een stap vooruit (klein of groot, dat weet ik pas zodra ik begin aan deel drie – AK). Beide delen zijn nu overal verkrijgbaar, vooral in de lokale boekhandel.