De noodzaak van kunst (in de breedste zin van het woord) heeft Anouk Kool (1980) ertoe bewogen van jongs af aan zelf aan de slag te gaan. Talloze songteksten, (pop-)liedjes, video’s, tekeningen en stemmenwerk kwamen al uit haar koker. Sinds kort voegt ze kinderboeken aan dat rijtje toe.

Anouk groeide op in Zwolle en studeerde na haar gymnasium een jaar aan de Toneelacademie Maastricht, waarna ze werd aangenomen voor de richtingen Docent-Regie en Performance. Ze besloot echter aan de Universiteit van Amsterdam Media en Cultuur te studeren (hoofdrichting Film), met musicologie als minor. Na het behalen van haar Bachelor (c.l.) werkte ze drie jaar bij een artiestenmanagementbureau.

Sinds een jaar of twaalf maakt ze in haar woonplaats Rotterdam muziek (met-en-zonder video’s) en spreekt ze luisterverhalen in. Hoewel Anouk nooit eerder met het idee had gespeeld een boek te schrijven, bleek het een verlengstuk van eerder uitingen. Nelly en de eksterbende is een lichtvoetige vertelling over fantastische belevenissen, doorspekt met de hardnekkigheid van realistische onvermogens. Anouks liefde voor het alledaagse, dieren, natuur, muziek en taal, haar verwondering over sommige actuele ontwikkelingen en haar behoefte de wereld iets beter, nou ja, iets behapbaarder te maken, komen alle samen in Nelly en de eksterbende. Het eerste vervolg verschijnt lente/zomer 2023.