Alles over boeken en schrijvers (gewaardeerd met ****)

Wat als dieren ineens kunnen praten?

Van de ene op de andere dag komt Nelly haar beste vriendin haar niet meer ophalen om naar school te gaan. Ze zit nu steeds met een ander meisje. En geen enkele klasgenoot praat meer met haar. Nelly snapt niet zo goed waarom. Ja, ze bepaalt best vaak wat iedereen gaat doen, maar dat is toch ook alleen maar handig? Anders duurt alles zo lang. Daar denken de andere kinderen toch anders over. Nelly vindt het toch wat eenzaam. Totdat er ineens een ekster voor haar raam verschijnt. Hij blijkt te kunnen praten. Gewoon, net als mensen! En niet alleen hij, maar alle dieren! Dit betekent de start van bijzondere avonturen, waar Nelly zich enorm mee vermaakt. Al mist ze haar beste vriendin nog steeds…

Nelly en de eksterbende is echt een heerlijk, fantasievol, ontroerend boek! Geweldig hoe Anouk Kool een karakter heeft gecreëerd dat zowel bloedirritant als super lief is. Het boek is humoristisch, zowel door de grappige dingen die de personages zeggen, als door de gebeurtenissen. Hoewel er dingen gebeuren die misschien niet echt kunnen, worden ze zó gebracht dat het echt geloofwaardig is. Naast grappig en geloofwaardig, is het ook een prachtig verhaal over jezelf mogen en durven zijn, maar dan wel rekening houden met anderen. Een verhaal over kijken waar je niet zo goed in bent, maar ook zien wat je juist wél heel erg goed kunt. Van de illustraties heb ik ook echt genoten. Vrolijk, speels en een beetje gek. Heel erg passend bij het verhaal.

Een mooi en fantasievol kinderboek met inhoud

Voor lezers die houden van een mooi, fantasievol verhaal met inhoud, is Nelly en de eksterbende wat mij betreft een aanrader! Hoewel de toon luchtig en makkelijk blijft, gaat Nelly toch door een best lastige periode. Ze maakt een mooie groei door, je ziet haar mooie en onhandige kanten, waardoor je echt met haar kunt meeleven. Ze is nét een beetje anders, waardoor je kunt zien dat anders niet per se verkeerd is. En zeg nu zelf: hoe cool zou het zijn als dieren echt kunnen praten. Anouk Kool weet deze fantasie geweldig uit te werken! Gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Jolien Dalenberg

Anouk Kool Nelly en de eksterbende Recensie

Nelly en de eksterbende

Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

1 november 2021

Lees de recensie op: https://www.allesoverboekenenschrijvers.nl/anouk-kool-nelly-en-de-eksterbende/

Leestafel

Nelly en de eksterbende
Anouk Kool

De tienjarige Nelly is nogal een type.
Ze heeft er zelf niet eens erg in, maar anderen vinden haar nogal bazig omdat ze altijd de regels wil bepalen en ook wil winnen. Ze vindt zichzelf erg leuk, en snapt helemaal niet dat anderen niet om haar grapjes kunnen lachen.
Met haar zussen – Rita is ouder en Josy is jonger – gaat het ook vaak mis, maar dat haar vriendin zich tegen haar zou keren? Daar begrijpt ze helemaal niets van!

‘Elizabeth! Wat is er aan de hand? Waarom doe je zo raar?’
Met onderkoelde stem antwoordde Elizabeth: ‘Nelly, we pikken het niet meer.’
Elizabeth draaide zich weer om, stapte op haar fiets en reed het schoolplein af.’

Wàt pikken ze niet meer? Het duurt nog een tijdje voordat het tot Nelly doordringt: Elizabeth wil echt haar vriendin niet meer zijn!  Ook niet als Nelly sorry komt zeggen.

‘Maar ik heb sorry gezegd!’
Elizabeth liep langs haar en deed de voordeur open.
‘Nee, ik ga niet weg!’ riep Nelly wanhopig.’

Dit is nogal wat! Een harde les voor een meisje van tien jaar, dat echt niet begrijpt wat er mis is. Als ze dan de ontdekking van haar leven doet, namelijk dat dieren kunnen praten, maakt ze zich niet meer druk om haar klasgenoten. Die laten haar links liggen, nou, moeten ze zelf weten!
Zij heeft intussen nieuwe vrienden: de ekster Marcus en zijn vrienden.
Maar ze moet toch nog wel even leren wat de gevolgen zijn van die grapjes die zij uithaalt. En ze wil haar vriendin eigenlijk toch ook wel terug, al is het nog zo leuk en spannend met de eksters!
En dan gaan de kinderen op schoolreisje naar de dierentuin, waar wonderbaarlijke dingen gebeuren, en Nelly weer hoop krijgt dat het allemaal goed zal komen!

Na het lezen van dit verhaal heb je al een donkerbruin vermoeden en ja hoor: er komt een vervolg!
Je vraagt je af of Nelly echt wel veranderd is. Of ze echt helemaal inziet hoe akelig haar gedrag was voor haar klasgenoten. En voor haar zussen.
Pestkoppen kunnen uit dit verhaal leren hoe hun gedrag overkomt bij anderen, maar hoe ze dat kunnen veranderen wordt een stuk lastiger. Er staan een paar tips in over ‘omdenken’ zonder dat het woord genoemd wordt. Om dit door te laten dringen hebben pesters waarschijnlijk wel hulp nodig.

‘Je moet beginnen het van de andere kant te bekijken. Het is belangrijk dat je dat kunt voor we beginnen. Anders gaat het niet lukken.’ (-)
‘Jij denkt: ik ben te zwaar. Maar je kunt ook denken: een auto is pas zwaar. Of een huis. Of een flatgebouw.’

Als ze het uitprobeert om dingen van de andere kant bekijken, bijvoorbeeld bij het springtouwen op het schoolplein, blijkt het nog te werken ook!
Behalve deze wijze lessen die op een speelse manier in het verhaal verwerkt zijn, is er humor en spanning zodat het ook gewoon een leuk onderhoudend verhaal is. Qua leesniveau is er een uitdaging: ‘De tegenwind moest wel een grote grijze bullebak zijn die zich stierlijk verveelde. Zelfs zo erg dat hij armpje ging drukken met gewone stervelingen.’

Anouk Kool (Zwolle, 1980) heeft allerlei studies – al of niet afgemaakt – ondernomen, ze is een veelzijdig talent. Ze begon met toneel, gevolgd door Docent-Regie en Performance in Maastricht,  Media en Cultuur (Amsterdam) waarna ze een paar jaar bij een artiestenmanagementbureau werkte.
Sinds een jaar of tien maakt ze in haar woonplaats Rotterdam muziek met-en-zonder video’s en spreekt ze luisterverhalen in. En toen borrelde het eerste verhaal over Nelly op!

ISBN  9789044842043 | Hardcover | 232 pagina’s | Uitgeverij Clavis | juni 2021
Illustraties van Federico van Lunter | Leeftijd 10+

© Marjo, 16 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Lees de recensie op: https://www.leestafel.info/anouk-kool/23153-nelly-en-de-eksterbende

Kinderboekenjournaal

Categorieën: ,
Nelly’s wereld staat op z’n kop: ze heeft zojuist ontdekt dat dieren kunnen praten! 

 

De tienjarige Nelly is een allesbepalende pestkop, al had ze het zelf nooit zo bekeken. Nelly’s klasgenoten zijn het zat en keren haar de rug toe. Dan ontdekt Nelly een groot geheim: alle dieren kúnnen praten, maar in een ver verleden hebben ze besloten voorgoed te zwijgen tegen de mens. Nelly beleeft fantastische avonturen met ekster Marcus, een leeuw in de dierentuin en huiskat Blav. Ze mist haar beste vriendin echter nog steeds verschrikkelijk …
Een verhaal over een harde les, terwijl dagdromen werkelijkheid worden. En wie weet, misschien kunnen dieren wel veel meer dan wij denken …

In drie woorden

Fantasievol, zelfreflectie, dierenwereld

In meer woorden

Nelly kan goed met andere kinderen overweg zolang ze maar doen wat zij zegt. Zodra iemand een ander idee heeft loopt het spaak. Ook haar hartsvriendin Elizabeth moet constant naar Nelly’s pijpen dansen, dit maakt de vriendschap broos. Het is dan ook niet zo vreemd dat Elizabeth er op een dag genoeg van heeft. En met haar ook alle klasgenootjes. Nelly zoekt het maar uit, in d’r eentje welteverstaan.

Waar het mis gaat in het contact met mensen gaat het juist goed bij dieren. Van jongs af aan heeft Nelly een natuurlijke band met ze. In de omgang met dieren is ze invoelend. Ze kan dan moeiteloos haar eigen behoeften even uit stellen of zelfs aan de kant schuiven. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat vanaf het moment dat Nelly genegeerd wordt, de band met de dieren alleen maar groeit. En dan wordt ze ook nog ingewijd in het GROTE geheim: dieren kunnen wel degelijk praten. Nelly bouwt een band op met Marcus de ekster en heeft ondertussen tijd om na te denken over haar eigen gedrag. Want al is ze een veel te bazig type en kan ze moeilijk dingen delen; ze is wel gek op haar vriendinnen. Vooral Elizabeth mist ze heel erg.

Toch blijft ze lange tijd aangewezen op de dierenwereld. Ondertussen mag ze haar geheim niet verklappen. Dat maakt haar eenzaamheid nog groter. Lukt het Nelly om zich volledige toegang toe te eigenen tot de eksterbende waar Marcus bij hoort? Kan ze het GROTE geheim wel voor zich houden? En wat is dat voor ongelooflijk gave actie met die leeuw? Je leest het allemaal in dit doldwaze avontuur van Nelly. De zwart wit plaatjes van Federico Van Lunter brengen Nelly en de eksterbende tot leven. Ze zijn mooi, soms grappig en energiek. Dat laatste geldt zeker voor de cover die bij de eerste aanblik al vragen oproept. Is dat meisje nou aan het vliegen of lijkt dat maar zo?

Er zit een dubbele laag in dit verhaal, Nelly neemt immers haar eigen gedrag onder de loep. Bazig zijn, anderen beperken in hun ruimte, nooit water bij de wijn doen, wat doet dat met de mensen om je heen? En word je er zelf gelukkig van? Ik denk wel dat hier een leerzame les uitgehaald kan worden. Daarnaast ligt ook het menselijk gedrag naar dieren in dit boek onder de loep. Alles bij elkaar genomen is het een spannend avontuur vol met emoties. Hoe het afloopt met Nelly lees je in de afronding maar hoe het verder moet ligt nog een beetje open. Dit uit zich in een cliffhanger, zou er nog een volgend deel komen? Laten we het hopen…

Voor kinderen met fantasie en liefde voor dieren. Vanaf een jaar of negen.

 

Geschreven door Jenny Oreel, 20 oktober 2021